sâmbătă, 1 februarie 2014

O sa fiu ars si cenusa imprastiataO sa fiu ars si cenusa imprastiata from EVO TV on Vimeo.
Voi fi incinerat - Patria este tara in care mi-am facut inchisorile - Goma, birou de informatii funerare.

In pauzele de interviu am vizitat cimitirul Montparnasse. Am vrut sa vad mormintele lui Emil Cioran , Eugen Ionescu si Constantin Brancusi. La intrare, am primit gratuit o harta a cimitirului unde erau evidentiate mormintele personalitatilor. In serpuirea pe aleile impecabile am trecut pe langa cele ale lui Simone de Beauvoir, Beaudelaire si Guy de Maupassant. In fata mormantului lui Cioran am avut aceeasi senzatie pe care o am de fiecare data pe aleea scriitorilor din Cimitirul Bellu unde in aceeasi linie, Eminescu, Sadoveanu si Caragiale stau la picioarele tale. Este singura data cand ei stau la picioarele tale. Si totusi te simti atat de mic.

Sergiu Mihalcea: Cand dumneavoastra nu veti mai fi, va imaginati aici la Paris, in Montparnasse? Sper sa acceptati intrebarea...Sau in Romania?

Paul Goma: Accept intrebarea, dar nu probabilitatea? Daca este vorba de ramasitele mele umane, eu am scris-o si-n cartile mele...Eu stiu ca ieri ati fost la cimitirul Montparnasse sa vedeti mormintele lui Cioran, ale lui Ionescu...Nu, draga, la mine va fi ca le neoameni. Adica, daca mor, vorba cantecului, daca mor ca mine, am sa fiu ars si cenusa nici macar pastrata. O sa fie imprastiata.

- Sunteti sigur?

- Ce intrebare! Cica sunteti sigur. Bineinteles ca sunt sigur. Asta am scris-o si am lasat-o ca testament. Pentru ca: n-am tara, n-am mormintele parintilor...Am mai scris si n-are rost sa repet. Parintii mei au fost inmormantati in locuri diferite. Si nu mai au morminte. Au intervenit niste evenimente, nu neaparat politice, ci catastrofe naturale la Bucuresti. Dupa cutremur, Straulestiul unde era inmormantata maica-mea inainte de cutremur a fost devastat si nu s-a mai gasit mormantul. Tata a fost ingropat intr-un sat Vad, Fagaras, Poiana Narciselor, ei, si mormantul era prea langa alee, au largit aleea si "unde e Goma?" "nu mai e Goma!" Nici macar crucea nu mai este.

Deci eu nu am urme. Ce inseamna patrie? O definitie este unde sunt inmormantati ai tai! E, eu nu stiu unde sunt inmormantati ai mei.

- Sau "patria este acolo unde mi-am facut inchisorile" , cum spuneati intr-o carte!

- Sau asa. Aia ramane, ramane si-n cartile mele. In rest, unde sa ma puna. Pai, am locuit in Limba Romana... si nu-mi fac griji... De ce sa stau eu in cimitirul Montparnasse? Sa dea altora telefon. Am primit un telefon foarte nostim. "Aloo!"... In romaneste. "Sunteti scriitorul Paul Goma? Celebrul scriitoror Paul Goma?" "Da, spuneti, doamna!" "Stiti, v-am dat telefon sa va intreb: Stiti unde este mormantul lui Cioran?" "Doamna, stiu si spun!" Si i-am spus.

Asta o interesa, domne, mormantul lui Cioran!


 Scriitorul Paul Goma cu familia în orașul Paris