joi, 23 ianuarie 2014

Paul Goma. Lupta nu a incetat. Nu ne vom da mana.
Paul Goma. Lupta nu a incetat. Nu ne vom da mana. from EVO TV on Vimeo.

Sergiu Mihalcea:V-ați gândit vreodată ca Paul Goma și-a terminat în 89 ce a avut de luptat și ca, după aceea, revenim la împăcare, ce a fost a trecut și acum sa construim...

Paul Goma: O viata noua. Pai sigur ca da. O noua societate.

- Mai e loc de dusmanii?

- Nu e vorba de dusmanii, ca eu nu-i dusmanesc. Fata de fiecare din astia cu care m-am certat, ne-am balacarit cum se spune, nu a fost decat un sentiment de dezamagire si suferinta.

Pentru ca nu e usor sa constati! E ca in amor! Ca iubita ta e curva si zici o vreme, nu se poate, astea sunt zvonuri. Si te adresezi ei. Spune-mi, asigura-ma nu te-ai regulat cu ala! Ca nu mai inselat!

Si eu, am facut asa cu prietenii mei pentru ca eu nu ma supar fulgerator. Prima impresie e groaznica si, dupa, incep sa discut cu omul. Asculta, ma, eu am observat cutare lucru. Uite, ma, am auzit asta! Te rog spune-mi ce e adevarat? In momentele alte unii recunosc. Da, ma, recunosc, am avut o slabiciune si s-a intamplat.

Cinste lui!

Unui dintre ei a fost Paleologu! Alecu pe care unii l-au criticat ca e flusturatic, cutare, ma rog! Domne fiecare cum e natura si educatia! Insa, acest flusturatic, inca din 81 - 82 intamplator am aflat de la Monica Lovinescu si lucurile pot fi si spune ca le-am si scris in cartile mele...chiar m-am intrabat la un moment dat, ca puteam provoca invitatii pentru scriitori din Romania sa vina in Franta pentru o bursa.. Asa.
Si la un moment dat, zic: dar Paleologu? Ca știam ca Monica Lovinescu si el au fost prieteni din copilărie.
Si erau în bune relații. Ea mi-a spus atunci sub pecetea tainei si nu am spus nimic pana dupa 89: "uite, Alecu ne-a trimis vorba ca l-au agatat Securitatea si el nu vrea sa dea Securitatii nici un prilej de a turna". Atunci, cum sa spun, fara voce, i-am ridicat un imn de slava lui Alecu. Noi cati aram acolo, 3-4. Sotia mea, Virgil Ierunca si Monica.

Pe de alta parte, un alt prieten Marcel Petrisor care a facut puscarie de i-a iesit pe nas, in mai multe randuri. Ultima parte de detentie a facut-o la ingrozitoarea Sectie de Exterminare de la Jilava unde oamenii trebuiau sa moara. Da' nu repede. Unde a fost si Calciu. Si multe capatenii de la Pitesti, scapati, dar erau victime, nu turcani!

E, Marin Petrisor, ca si mine, a fost eliberat in 64, eu in 63, ca si mine in 65 am intrat din nou la facultate ca nu am avut voie pana atunci. Si bineinteles ca il hartuia Securitatea. La un moment dat, a fost si o complicatie ca se incurcase cu o femeie care era si maritata s-il turnase Securitatii ca are activitati, asa ca il re-arestasera dupa 65. Era o raritate sa te arestetze dupa 65.
M-au chemat si pe mine si eu am depus in favoarea bietului Marin Petrisor si i-au dat drumu. Au vazut si aia ca era o minciuna. Ma rog. Bon. Au mai trecut niste ani in care Marcel termina facultatea, dar nu prea statea pe acasa! Ca unii oameni care au stat mult inchisi era dromoman. Ii placea sa umble mult. Se trezea in Gara de Nord n si lua primul tren.

Si printre picaturi venea si pe la noi.(Pe vremea aceea, domnul Paul Goma locuia in Bucuresti) Statea o noapte, doua, apoi pleca. Atunci cand venea il primeam cu drag!

O perioada nu l-am mai vazut. Era ceva neobisnuit! Cand, il vad pe strada! Si vreau sa ii ies inainte, sa trec pe troatuarul unde era el. El retraverseaza. Eu am venit inapoi si l-am vazut. S-il intreb! Ce ti-au facut? Ca se vedea. Noi n-avem nevoie de multe cuvinte.

Asta iesea de acolo din "Fabrica" cum se spune. Il batusera de-l innebunisera.

Si numai noi stim cum te bateau Securistii. Pana la a te anihila. Pana a nu mai stii nici cum te cheama! Si el ranjea. Lasa-ma, ma, sa ma duc! Lasa-ma! Mai, Marcele, poti sa imi spui despre ce e vorba? Nu sa-mi povestesti! El: "Uite ce e! Eu pe la tine nu mai dau ca nu vreau sa am prilejul sa spun de tine ceva, fie si o minciuna! Te rog sa ma intelegi!

Mi s-a rupt inima!

Pe astia ii inteleg!

Eu nu stiu ce a suportat Alecu Paleologu. Probabil si el a fost chinut si adus in situatia de a...: "Da, domnule dau o hartie ca ala l-a injurat pe Ceausescu" pai si ce? Ala il injura si in public pe Ceausescu. Ca nu existau secrete! Ce secrete? Ca ala detine dolari. Aiurea, romanii se fereau ca de naiba de bancnotele astea. De multe ori credeau ca e provocare!

Deci, prietenii mei, ceilalti, in afara de astia, au fost oameni care m-ai lovit primii si au insistat si mi-au facut mult rau, foarte mult rau prin aceasta blocada a tacerii!