joi, 23 ianuarie 2014

Paul Goma: De cine va simtiti mai aproape? Cioran sau Ionescu?


Paul Goma: De cine va simtiti mai aproape? Cioran sau Ionescu? from EVO TV on Vimeo.

Emil Cioran - Eugen Ionescu - Mircea Eliade - O poveste inedita cu Cioran

Sergiu Mihalcea: Pentru ca ne aflam la Paris, de cine va simtiti mai apropiat? De Cioran, de Ionescu, de Eliade? Pentru ca mi-ati declarat ca sunt niste personaje care va atrag.

Paul Goma: Pe scurt, am si declarat. Foarte apropiat ma simt mereu de Ionescu. Foarte apropiat in sensul tandru ma simt de Eliade. Eliade avea o caldura sufleteasca nemaipomenita, pe care eu venind din Romania, din acea fojgaiala,din acea balta de trivialitate, de noroi, de injuraturi, m-a uluit! Preferintele mele mergeau catre acestia, dar nu catre Cioran! Dar de ce nu catre Cioran? Pentru ca de la inceput, cu Cioran as fi avut motiv de carlig, cum se spune.

Prima oara cand l-am intalnit de-altfel, in casa lui Stefan Baciu de la Paris, dupa cateva luni de la intalnirea noastra de la Viena, atunci l-am cunoscut pe Cioran. Monica Lovinescu ne-a prezentat si Cioran a zis: "Aaa, dumneata ai facut liceul la Sibiu." Am zis, da. "La Gheorghe Lazar!" Da. Eee, dintr-o data, toate nostalgiile au inceput sa lucreze. Si eu care ii cunosteam "scurta biografie" , ceea ce nu era cazul cu el, i-am spus mai mult ca tatal meu a fost invatator in Venetia de Jos."Aaaaa", a facut Cioran. Venetia de Jos este de fapt in judetul Fagaras. Acolo copilarise Cioran.

Monica Lovinescu imi dadea coate. Vedea ca Cioran s-a incalzit. Si zice: "Cand am fugit din Romania..." Barba. Nu fugise din Romania. Plecase ca orice om. Zice: "Am trecut din Iugoslavia in Italia." Era o minciuna. Dar, simpatica.
Asta face parte din folclorul "scriitornicesc". Zice: "Si am trecut clandestin la italieni, si cand mi-au cerut pasaportul...." (de asta m-a indus in eroare ca eu stiam ca e nascut in Rasinari) "Vamesul italian a spus, dar Venetia nu se scrie cu , ci cu . Si am ridicat asa din umeri. Adica, ce sa stiu eu, ca eu vin din orient. Si vamesul mi-a dat o hartioara in care a corectat si a pus un tampon ca nu este V-E-N-E-T-I-A ci e Venetia. Adica, el s-ar fi nascut la Venetia.