joi, 23 ianuarie 2014

Paul Goma-Cantarul detinutilor politiciPaul Goma-Cantarul detinutilor politici from EVO TV on Vimeo.

Paul Goma: Noi, foștii deținuți politici, avem un alt criteriu de judecare al oamenilor. Cum se spune acum: "pai dovedește ca eu am fost turnător și ca te-am turnat!" Pai nu pot sa dovedesc. Nu am acces la Arhiva Securității.

Insa, exista anumite fapte pe care toata lumea penitenciara le stie! De pilda, dau un exemplu, am fost in domiciliu obligatoriu, vecin cu Printul Alexandru Sutu. Era ultimul mostenitor al Palatului Sutu, ala de langa Universitate care devenise Muzeul Buurestiului. E, asta nu facuse puscarie, dar pentru ca fusese un Sutu, i s-a dat de la inceput domiciliu obligatoriu.
Or, acest om care nu fusese condamnat pentru ca nu facuse nimic impotriva comunismului, el doar era un aristrocrat. Adica, din clasa exploatatoare, cum ziceau tovarasii nostri dragi, nu a avut voie sa se intoarca in Bucuresti.
Nu in palatul lui, ci in Bucuresti. Nu avea voie. Si ne-am intalnit odata in Gara de Nord, eu eram spre Ardeal ca acolo lucram la lopata, dar in sfarsit asta era alta chestie. Si a inceput sa planga bietul Sutu, zice: "Domnule, eu numai aici in Gara de Nord, am voie sa imi vad o matusa si un unchi. Nu ma lasa sa ies din Gara de Nord."

E, în acel timp, un alt deținut ca Ivasiuc, care fusese în lotul....era funcționar principal la Ambasada Americana, unde juca pe toate planurile. Ivasiuc era pluridisciplinar. Juca si pentru Securitate si pentru Americani și pentru cine-o fi.